Leerlingen en begeleiders van Indiase partnerschool op tegenbezoek in Capelle
Locoburgemeester René van Hemert: ‘Maak vrienden en mooie herinneringen én geniet!’
Het Comenius Lyceum Capelle bouwt sinds 2022 aan een partnerschap met St Mark’s Senior Secondary Public School, een middelbare school in New Delhi. In november 2024 gingen vijf Capelse leerlingen voor een week naar India met een aantal begeleiders; zaterdag 12 april kwamen acht leerlingen en drie begeleiders van de Indiase school op Schiphol aan voor een tegenbezoek.
Maandagmorgen 14 april werden ze op Lijstersingel 18 welkom geheten door de algemeen directeur van het Comenius College, de rector van het Comenius Lyceum en door locoburgemeester René van Hemert en raadsgriffier Thea de Mik van Capelle aan den IJssel. Het tegenbezoek werd officieel geopend in het bijzijn van docenten en leerlingen van het tweetalig havo van het Comenius Lyceum, enkele gastgezinnen en de voormalige Indiagangers. Er klonken warme woorden over wederzijds begrip, vriendschap en toewijding aan leren – ook op internationaal vlak – en goede wensen voor een boeiende en inspirerende week.
Speeches en songs
Locoburgemeester Van Hemert – tevens wethouder van Onderwijs – zei: ‘Dit tegenbezoek versterkt de banden tussen de twee scholen, tussen onze landen en culturen. Dat is belangrijk in deze tijd waarin sprake is van groeiende verdeeldheid in de wereld. Maak deze week vrienden en mooie herinneringen en geniet!’
Algemeen directeur Eric Dekker deelde met de gasten de visie van de Tsjechische naamgever van de school, Jan Amos Komenský (Comenius in het Latijn), op een leven lang leren, toegankelijk onderwijs, visuele hulpmiddelen bij het leren, en humaniteit. ‘We vieren met onze uitwisseling Comenius’ visie op onderwijs als krachtige brug die culturen en mensen over de hele wereld verbindt.’
Rector Bas Visser vertelde aansluitend over het concept van gastvrijheid en het flexrooster op zijn school. Dit laatste maakt wekelijkse keuzelessen mogelijk met een grote diversiteit aan onderwerpen, variërend van debatteren tot Chinees.
Coördinator Astrid Twilt die samen met docent beeldende kunst Peter Felix de internationalisering op het Comenius Lyceum handen en voeten geeft schetste de geschiedenis van het internationaliseringsbeleid van de school. Daarvoor legde oud-docent Niek Bogaard bijna dertig jaar geleden de basis. Het leidde ertoe dat drie havo- en twee vwo-leerlingen eind vorig jaar een week lang in India onderzoek hebben gedaan voor hun profielwerkstuk (pws).
Tussen de korte speeches door coverden getalenteerde Comeniusleerlingen songs van bekende artiesten, waarmee ze onlangs ook optraden op het schoolevent PoPArt in het Isala Theater.
Dankbare woorden en dansen
Daarna was de vloer voor de Indiase gasten van St Mark’s, die in woord en dans uiting gaven aan hun plezier om in Nederland te zijn. Schoolbestuurder Rahul Aggarwal maakte duidelijk dat deze partnerschool zich ook inzet voor het bouwen van bruggen tussen scholen wereldwijd, ‘zodat de wereld doorgegeven kan worden in betere handen’.
Hoog in het vaandel van St Mark’s staat volgens schooldirecteur mevrouw Inderpreet Kaur Ahluwalia eveneens: kwaliteitsonderwijs en de ontwikkeling van de leerlingen tot verantwoordelijke wereldburgers.
De Indiase leerlingen brachten vervolgens een prachtige traditionele dans op de planken in sierlijke kleding. Daarna voerde de enige mannelijke leerling een expressieve solodans uit. ‘Dat bedoelen we met culturen samenbrengen’, zei internationaliseringscoördinator Astrid Twilt na deze swingende bijdragen.
Programma
Het programma van de gasten voor de komende dagen bestaat uit lessen op school in Nederlands, godsdienst/ethiek, geschiedenis en gym, en de paasviering, en diverse toeristische uitjes naar Amsterdam – het Rijksmuseum en een rondvaart door de grachten –, Rotterdam, de Zaanse Schans en de Keukenhof. Vrijdag vertrekt de groep via Londen weer naar India. ‘We zullen zeker van elk moment gaan genieten’, zei directeur Ahluwalia.