Uitwisseling van derdeklassers afgetrapt met presentatie over klimaatactivisme

oktober 2024

Duitse en Capelse Comeniusleerlingen aan de slag met thema duurzaamheid

 Uitwisseling van derdeklassers afgetrapt met presentatie over klimaatactivisme

 63 leerlingen en 6 leraren uit de Duitse steden Paderborn, Keulen en Kassel werden dinsdag 8 oktober hartelijk welkom geheten door rector Bas Visser van het Comenius Lyceum en de Comenius Mavo in Capelle. De uitwisseling van derdejaarsleerlingen tweetalig havo en vwo en hun Duitse leeftijdgenoten ging die morgen officieel van start en duurt vier dagen. De leerlingen logeren in gastgezinnen. Het thema van de uitwisseling is duurzaamheid (sustainability).

Dinsdagmorgen trapte gastspreker Winnie Oussoren, voorzitter en woordvoerster van Milieudefensie Jong (de jongerenorganisatie van Milieudefensie), het programma af met een presentatie over klimaatverandering en klimaatactivisme.

Klimaatrechtvaardigheid
Winnie maakte duidelijk dat het klimaatprobleem niet alleen over uitstoot van CO2 gaat, maar ook over verdeling en privilege. Ze stelde: ‘De zuidelijke helft van de wereld voelt de gevolgen van klimaatverandering, terwijl die door ons – witte noorderlingen – wordt veroorzaakt. We moeten dat rechttrekken. Wij hebben een privilege, omdat we minder te maken hebben met extreme klimaatrampen. Je inzetten voor klimaatrechtvaardigheid helpt de wereld en ook jezelf, want het vermindert klimaatstress en geeft plezier en voldoening als je hiervoor samenwerkt met anderen.’
Volgens Winnie zijn er drie actoren die zich kunnen inzetten voor het klimaat: wijzelf als individuen, bedrijven en de politiek. Vooral bedrijven en de politiek hebben invloed op het klimaat, dus is het goed om in actie te komen tegen hun beleid, stelde ze.

Vijf manieren van klimaatactivisme
De woordvoerster van Milieudefensie Jong besprak vijf methoden van activisme, van makkelijk tot moeilijker. Makkelijk is volgens haar: petities ondertekenen tegen het regeringsbeleid, e-mails of teksten versturen naar politici en directeuren van bedrijven. Ook het (mee-) aanspannen van rechtszaken tegen bedrijven is een mogelijkheid. Als aandeelhouder vragen stellen op de jaarvergaderingen van bedrijven die niet genoeg doen om hun uitstoot te verminderen is eveneens een manier om je stem te laten horen, maar vergt al meer moed. Daarnaast is visueel activisme – in de vorm van protesten of meedoen aan klimaatmarsen of sit-ins voor de entree van bedrijven in zwang. Tot slot – en dat is de moeilijkste vorm die Winnie benoemde – is er burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals de A12-blokkades, die volgens de Europese wetgeving toch legaal zijn.

‘Doe wat bij je past’
Winnie benadrukte dat wie actief wil worden op dit terrein vooral moet kiezen wat bij hem of haar past. Het gaat er niet om iemand schuldgevoelens aan te praten, zei ze, maar om een groene en eerlijke planeet te realiseren voor iedereen.
‘Activisme werkt!’, concludeerde Winnie, die als succesvol voorbeeld gaf dat Milieudefensie gelijk kreeg van de rechter in een rechtszaak tegen Shell, dat als groot bedrijf niet genoeg doet om 45 procent minder CO2 uit te stoten. Vol spanning wachten Winnie en haar collega’s van Milieudefensie af of deze rechterlijke uitspraak in stand blijft bij de uitspraak in hoger beroep op 12 november.

Lessen en een speurtocht in Rotterdam
Na afloop van de presentatie kregen de leerlingen les in duurzaamheid binnen de lestijd voor aardrijkskunde, art & design, natuurkunde, biologie en lichamelijke opvoeding. Ook maakten de leerlingen in groepen een treasure hunt (speurtocht) door het centrum van Rotterdam, tussen de Markthal en het Depot, en deden ze mee aan een workshop Upcycling.
Volgend voorjaar hopen de leerlingen van Comenius naar de Duitse partnerscholen te gaan voor een tegenbezoek.

Reacties van leerlingen
Leerlingen werden geïnspireerd door de presentatie van Winnie over klimaatactivisme. Een Duitse leerlinge geeft aan dat ze meer wil gaan doen op dit gebied, en is van plan de kersverse film van Milieudefensie over Once you care bekijken. Ook twee jongens van het Capelse Comenius Lyceum herkennen zich in Winnies verhaal. Ze vertellen dat ze nog minder met een auto en nog meer met het openbaar vervoer gaan reizen. Vooral vonden ze het goed om te horen dat met name bedrijven hun beleid moeten aanpassen voor de toekomst van de planeet Aarde.

 

Uitwisseling Comeniusleerlingen afgetrapt met presentatie over klimaatactivisme - Al het nieuws uit Capelle aan den IJssel (ijsselenlekstreek.nl)

« ga terug