Gastlessen rechtspraak

juni 2024

Op 21 juni hebben de leerlingen van M3B en M3C tijdens de les van Maatschappijleer een gastles over de rechtspraak van Martijn en Rosalie gekregen. Dit werd georganiseerd vanuit ProDemos, Tijdens deze interactieve les speelden de leerlingen een rechtszaak na, gebaseerd op een situatie uit het uitgaansleven.


Om het zo echt mogelijk te laten lijken, toverden we het lokaal om in een rechtszaal. De leerlingen kregen allemaal een rol, die van de rechter, de officier van justitie, de griffier, de verdachte, het slachtoffer, getuigen, pers en er was een publieke tribune. In de omgetoverde rechtszaal waarin de rechters en advocaten in toga’s verkleed waren, probeerden de leerlingen uit te zoeken wat er precies gebeurd was.

De rechtszitting begon met het naar binnen leiden van de verdachte en de binnenkomst van de rechters. Vervolgens volgden de aanklacht van de officier van justitie, de verhoren van verdachte en getuigen en mocht het slachtoffer iets zeggen. Na het verzamelen van alle informatie probeerden de leerlingen vanuit de rol van rechter onder begeleiding van Martijn en Rosalie te komen tot een uitspraak. Was de verdachte schuldig of niet?


De leerlingen kregen op deze manier een goed beeld van hoe een echte rechtszaak verloopt. Sommige leerlingen speelden hun rol zo goed dat ze van de begeleiders te horen kregen dat ze geboren waren voor hun rol. Wie weet zijn er wel nieuwe carrière-ideeën ontstaan !

Het doel om de leerlingen op een leuke en interactieve manier te laten ervaren hoe onze rechtspraak werkt, is meer dan geslaagd. Het was een mooie afsluiting van het thema Criminaliteit.

Deze week zijn, last but not least, de leerlingen van klas M3A aan de beurt.

« ga terug