Uitwisseling Litouwen CV3ta, mijn ervaring als (gast)ouder

juni 2024

In januari ging mijn zoon met zijn klas naar Litouwen. Dat vond ik best spannend. Daar stond tegenover dat ik hem deze ervaring van harte gunde. Het land, de geschiedenis,  gebouwen, school, lessen, activiteiten, cultuur, de leerlingen, enz.  

Hij kwam terug met nieuwe, onvergetelijke ervaringen rijker en meer ‘volwassenheid’.  

Ik was benieuwd naar zijn gastgezin omdat ik daar weinig informatie over kreeg (‘dat komt later mam’). Maar hij heeft het goed gehad. Ze waren zelfs zo gastvrij dat hij in de slaapkamer sliep, terwijl de gastouders en zijn buddie in de woonkamer sliepen. Het begrip ‘Litouwse gastvrijheid’ werd me hierdoor meteen duidelijk.  

Eind mei waren wij aan de beurt als gastgezin. Vanaf het eerste moment hadden we allemaal, inclusief onze hond, een fijne klik met onze gast. Ik vond het ontzettend leuk dat ze er was en hoop dat ze dezelfde gastvrijheid bij ons heeft ervaren, als onze zoon bij haar ouders.  

Op de ochtend van haar vertrek hebben we met een dikke knuffel afscheid genomen van elkaar. Ook ik een nieuwe en onvergetelijke ervaring rijker.  

Als laatste nog een grote dank aan Karen Verdel, Sonja Flipsen, Ron de Knegt en Pim Korbijn vanwege hun voorbereiding, zorg, enthousiasme, maar vooral betrokkenheid. Mede dankzij jullie is deze uitwisseling voor ons als gezin een groot succes geworden.   

Eveline  

« ga terug